-10% на всички ДОБАВКИ
КУПОН ЗА НАМАЛЕНИЕ

Здравейте, скъпи клиенти! През месец януари екипът ни пуска 10% намаление (промо код: Dbvk10) на всички ДОБАВКИ закупени от сайта ни.

More Less
Изтича на: 31-01-2020

Времената се менят, а с това се променя и начинът на живот, към който хората са привикнали. Много от дейностите, които преди са се извършвали, без да е било необходимо да се влагат особени усилия и да се търси професионална помощ, днес е немислимо да се реализират самостоятелно. Оказва се, че в днешно време и най-елементарни на пръв поглед дейности много често биха могли да породят проблеми – било поради все по-забързания ритъм на живот, било поради други обективни причини. Ако преди време за всеки водач е било нещо нормално и типично собственоръчно да мие своя автомобил, удобно паркиран пред дома му само с помощта на маркуч или кофа с вода, препарат и гъба, това днес определено става все по-трудно изпълнимо поради липсата на подходящо място, свободно време, а и все по-строгите екологични норми. По подобен начин стои въпросът и със смяната на автомобилни гуми, моторно масло, дребните, а и не толкова дребни ремонти, свързани с необходимостта от подмяна на автомобилни части. Днес не всеки разполага със собствен гараж, оборудван подходящо за такъв тип дейности. Все повече хора живеят и работят в големите градове, които са пренаселени и където възможността да се ползва гараж или поне място за паркиране е все по-нереална.

Днес голяма част от водачите нито имат знания и умения за извършване на дори най-елементарни дейности по управляваните от тях автомобили, нито имат време и желание да ги придобият, а и явно не всеки вижда смисъл да го прави. От своя страна и самите автомобили стават все по-сложни по отношение на тяхната спецификация и все по-разнообразни като марка и модел. Обективно погледнато, за един работещ човек е все по-трудно да се справи сам с поддръжката на ползвания от него автомобил, какво остава да направи това и качествено. А ако автомобилът е нов и в гаранция, очевидно това дори би било нежелателно. Всички тези фактори обясняват и тенденцията към разкриване на все повече автосервизи и автомивки. Прието е да се счита, че автомобилът следва да получава само професионална грижа, за да е в изправност и в добър външен вид. Специализацията при ремонта на автомобилите също става все по-тясна с оглед спецификата при повечето от тях.

Моторно малсо

Ние, от KGPARTS.BG, сме напълно наясно с тази нова тенденция. Убедени сме, че всеки автомобил трябва винаги да бъде поддържан в такова състояние, че водачът и пътниците да се чувстват и сигурно, и комфортно. По тази причина предлагаме само автомобилни части с доказано качество и произход. Също така сме на разположение при необходимост от професионален съвет относно най-подходящата част за Вашия автомобил, в зависимост от конкретни марка и модел и в рамките на определен от Вас ценови диапазон. Няма спор, че е най-разумно един автомобил да бъде поддържан в оторизиран сервиз или поне при майстор, който си разбира от работата. Това обаче не изключва необходимостта водачите да имат представа от начина, по който функционира един автомобил или как е правилно да се реагира в случаите, когато повредата настъпи внезапно и няма сервиз наблизо. Никой не е застрахован от неприятни ситуации по време на път така, че най-разумно е предварително да бъде подготвен.

Какво масло да сложа на колата си?

В поредица от материали ще се опитаме да обобщим най-важните неща, с които един водач на автомобил е добре да бъде запознат, било то при спешен случай или от чист ентусиазъм и любов към автомобилите 

В тази статия ще разгледаме някои техники за най-подходящ избор на моторни масла за автомобила. Ако се питате “Какво масло да избера?”, то най-вероятно вече знаете какво представлява моторното масло. За тези от вас, които не са наясно, ще дадем кратко разяснение. Маслото се грижи за това двигателя на автомобила да работи правилно. То осигурява смазване на движещите се части, като по този начин намалява вътрешното триене, консумацията на гориво, съпротивлението, както и шума, който двигателят издава, докато работи. Същевременно уплътнява горивните камери, охлажда работните елементи и го защитава от вътрешна корозия, като предотвратява образуването на отлагания и утайки. От особена важност при смяна на маслото е да не забравяте да подмените и масления филтър, тъй като той улавя всички замърсявания. Ако използвате качествено моторно масло и го подменяте редовно, то очаквано ще удължите експлоатационния живот на двигателя и автомобила, както и съпътстващото го оборудване като ангренажната верига и турбокомпресора. Освен редовна подмяна, трябва да се следи и нивото на маслото, за да се поддържа цялата смазочна система в изправност.

Моторни масла

Самото качество на моторното масло зависи от съставните части, които го изграждат, а именно базовото масло и присадките (химически активни присадки). Базовото масло е определящо както за качеството на моторното масло, така и за вида на неговия състав – може да бъде минерално, синтетично или полусинтетично. Поради спецификата на процеса на получаване на синтетични и полусинтетични масла, качеството им може да бъде регулирано и съответно подобрено. По тази причина, специалисти и производители от цял свят препоръчват употребата им като по-добра алтернатива на минералните масла. Затова, запомнете, че е много важно да се придържате към спецификацията, определена от производителя на автомобила, а самата марка на масло е по-скоро въпрос на личен избор. В зависимост от състава на маслото се определя дали е предназначено за бензинови или дизелови двигатели, а когато е универсално, може да се ползва и за двата вида.

Както установихме, всеки от Вас си е задавал въпроса “Какво масло да сложа на колата си?” Това е нормално, имайки предвид големия брой марки, които се предлагат на пазара. Първият и най-важен съвет, който можем да Ви дадем, е да не се влияете до крайна степен от познаваемостта на дадена марка. Да, определени производители на масло създават по-качествени продукти от други, спор няма, но невинаги те са най-рекламираните или най-комерсиалните. Вместо това, се насочете към инструкциите, дадени от производителя на автомобила – те могат да бъдат намерени в ръководството му за експлоатация или в сервизната книжка за съответната марка. Да предположим, че Ви трябва масло за Опел Зафира. В такъв случай производителят е посочил техническите характеристики, на които трябва да отговаря моторното масло за Опел и по-конкретно подходящото масло за Опел Зафира и неговия експлоатационен срок. Тези характеристики включват не само вида масло, а и вискозитета, който трябва да има. Повече са индексите на вискозитет, както и за видовете международни стандарти (АСЕА и API), можете да прочетете на страницата ни за моторни масла тук: https://kgparts.bg/masla/motorni-masla

Моторно масло

Ако сте купили нов автомобил, то това е всичко, което е нужно да знаете. За Източна Европа, обаче, тенденцията е да се карат коли втора ръка, като в подобни случаи много често инструкциите за употреба така и не достигат до последния собственик. Ако се окажете в подобна ситуация – купили сте си Тойота втора ръка, но ръководството за експлоатация липсва, искате да смените моторното масло, но не знаете кое е най-доброто масло за Тойота, то какво правите? Първа и най-лесна стъпка би било да потърсите в някои от страниците на големите производители на моторни масла. Такива са Castrol, Fuchs, Mobil, Total и други. Линкове към въпросните каталози можете да намерите тук: https://kgparts.bg/masla/motorni-masla. Щом попълните в търсачката марката, модела, годината на производство, вида гориво и обема на двигателя на автомобила, веднага ще получите пред себе си нужна информация като каква е спецификацията на масло за Тойота Авенсис d4d, например, както и необходимото количество, което е препоръчително да бъде изсипано. Освен това ще Ви бъде показано и кой продукт на съответната марка, предоставила търсачката, е най-подходящ.

Ако все пак нямате достъп до тези каталози, можем да Ви дадем друг лесен съвет. Автомобилите, които са над 10-годишни е най-вероятно да изискват употребата на полусинтетични масла. Колкото по-нова е колата, толкова по-голям е шансът маслото, с което тя се поддържа, да трябва да бъде синтетично. В днешно време синтетичните масла са създадени така, че да бъдат устойчивите на по-високи температури. Така при запалване на двигателя се разнасят лесно и бързо. Както вече упоменахме, много от произведените моторни масла съответстват както на бензинови, така и на дизелови двигатели, ако са от по-стар тип. Ако сте фенове на колите с турбодизел, обаче, и се чудите, например, “Какво масло да сложа на GOLF 4 1.9 tdi?“, то друг практичен съвет би бил да се придържате ексклузивно към качествени синтетични масла, тъй като подходящото масло за турбодизел се различава от препоръчителното масло за голф 4 1.6 бензин.

Моторни масла

Ако употребяваният автомобил, който сте закупили е с голям пробег, това означава че може би двигателят вече е износен. В такъв случай Ви съветваме да се придържате към същия вид масло, каквото е било ползвано до момента, но с по-висок вискозитет. Представете си, например, че се сдобиете с Мерцедес на над 10 години с изминати над 500 хиляди километра и сте информиран, че предишните собственици са ползвали само полусинтетично масло с вискозитет 10W-40. Вместо да се чудите “ Какво масло да сложа на Мercedes c220 cdi с характеристики като моя?” , най-лесно е да продължите да използвате същия вид масло, но с вискозитет 10W-60. Това ще уплътни горивната камера и ще намали разхода на гориво.

Може ли да се премине от използването на един вид масло към друг?

На теория може, отново съгласно предписанията на производителя на автомобила, но преди това най-често е необходима промивка на двигателя. Това можете да направите и в случай, че не сте сигурни какво масло има вече налято в автомобила Ви. Най-важното, което трябва да запомните, е никога да не преминавате от минерално масло към синтетично. Обратното е допустимо с увеличаване на изминатите километри – тогава можете да преминете от синтетично към полусинтетично и накрая към минерално с времето.

Колко често трябва да сменяте маслото на автомобила?

Отново зависи от инструкциите, дадени от неговия производител. При нови автомобили това може да става на изминати 15 хиляди километра, в повечето случаи това става при изминати 10-11 хиляди километра от последната смяна на масло, а ако двигателят с турбо, то най-добре подмяната да бъде на всеки 8-9 хиляди километра, тъй като тогава маслото служи и за смазване на турбината.

Надяваме се тази статия да Ви е била полезна. Ако имате идея за тема, върху която желаете да разработим, може да ни изпратите имейл на office@kgparts.bg. Екипът на Онлайн Магазин за Авточасти KGPARTS.BG пожелава спокойно и безаварийно шофиране.


Направете запитване за масло и ние ще Ви върнем обаждане:

Политиката за лични данни на Кей Джи Партс ЕООД:

15 + 5 =

Call Now ButtonОбади се