-10% на всички ДОБАВКИ
КУПОН ЗА НАМАЛЕНИЕ

Здравейте, скъпи клиенти! През месец януари екипът ни пуска 10% намаление (промо код: Dbvk10) на всички ДОБАВКИ закупени от сайта ни.

More Less
Изтича на: 31-01-2020

През 1899 година, на бял свят се появява компанията Fabbrica Italiana Automobili Torino (в превод: (Италианска фабрика за автомобили в Торино), позната на всички ни като Фиат. Тя поставя основите на автомобилостроенето на “ботуша” и неизменно е сред лидерите на европейския и световен автомобилен пазар. През годините ФИАТ става една от предпочитаните марки и в България. Една от причините за това е, че марката многократно е печелила приз „Автомобил на годината“ със своите емблематични модели като Браво Пунто, Панда, Фиат 500 и други. Ако сте се ориентирали към закупуване на автомобил от този реномиран италиански производител, то следващите параграфи ще Ви помогнат в избора. Синтезирали сме основните слаби места и проблеми при Фиат. Така ще знаете на какво да обърнете внимание при избора на кола.

Най-надеждни и най-проблемни модели на Фиат

Най-добри модели на Фиат:

fiat 500

  • Фиат 500 се завръща на пазара през 2007 и печели награда за европейски автомобил на годината още през 2008. Считан е за един от най-добрите и надеждни модели на италианския производител. Последните години се забелязва все по-често и по българските улици. Основните му предимства са сравнително достъпната цена на модела и ниският разход на гориво. Най-икономичният двигател на модела има комбиниран разход от около 4л/100км. Считан е за един от най-добрите градски автомобили на пазара.

fiat punto

 • Фиат Пунто печели приз за европейски автомобил на годината през 1995. В България могат да се срещнат представители и на трите генерации от модела. Причината за това е в относително ниската му цена и по-евтината поддръжка в сравнение с други марки. Моделът има различни разновидности двигатели, но по-популярни са тези с малка кубатура – 1,2 и 1,4 литра при бензиновите и 1,3 и 1,9 литра при дизеловите. Това прави Фиат Пунто по-подходящ за градски автомобил.

Най-проблемни модели на Фиат

fiat 500l

  • Фиат 500L – скоростната кутия на модела е една от слабостите, които му отреждат непрестижното място в тази класация. За най-проблемни се считат произведените през 2014 автомобили от този модел. За радост на любителите на италианската марка, през 2017 Фиат изцяло заменят трансмисията на модела и по-новите коли са с далеч по-малко проблеми от това естество.

Fiat Panda

 • Фиат Панда – слабостите на второ и трето поколение от този автомобил са най-вече в мотора и електрониката. Фиат определено не се славят като марка с добри двигатели и при този модел това си проличава повече отколкото при други. Някои собственици на автомобили с дизелови двигатели съобщават за нереално висок разход на гориво без видима причина.

Fiat Grande Punto

Фиат Пунто – Проблеми и слаби места

Това е може би най-популярният и често срещан в България модел на италианския производител. Неговите основни слабости са:

 • Кормилна уредба – множество собственици на автомобили се оплакват, че забелязват при техния Фиат Пунто проблем с волана. Това се дължи на неправилно функциониращ електрически усилвател на волана. При тест на такъв автомобил, задължително обърнете внимание на държанието на колата при завиване. В случай, че Ви се наложи да отстраните проблемът, решението най-често е подмяна на електромотора, но това не е гаранция, че той няма да се появи отново.
 • Електроника – при Фиат Пунто проблеми с електроинсталацията не липсват, но не са и много чести. През 2011 производителят инициира кампания по гаранционна подмяна на част от оборудването. Проверете в сервизната книжка на автомобила дали това е било направено от предишен собственик. Добре е да направите и компютърна диагностика, за да видите дали Вашият Фиат Пунто има проблеми с датчиците или компютъра на двигателя. Най-честите такива са датчик за температура и този за количеството кислород в горивната смес (по-познат в България като ламбда сонда).
  Охладителната система – тъй като колите от този модел се карат предимно в градска среда, не е необичайно да се срещат проблеми с охладителната система при Фиат Пунто. Това важи особено за автомобили, които са били управлявани от по-неопитен водач, който не е забелязал повишените градуси.
 • Фиат Гранде Пунто – проблеми: произведените между 2005 и 2012 автомобили от трета генерация на модела се наричат Гранде Пунто. Те бързо стават едни от най-продаваните градски автомобили в Европа, но както всяка кола – не са перфектни. При Фиат Гранде Пунто проблеми се наблюдават с кормилната уредба, електрониката, интериора и спирачната система. Специалистите съветват при тест на автомобил от този вид да обърнете внимание на изброените неща, за да се уверите в тяхната надеждност.

Fiat Sedici

Фиат Седичи – Проблеми и слаби места

“Шестнайстият”. Така често бива наричан този модел на италианския производител Фиат. Причината е, че неговото име в превод означава шестнадесет и е препратка към 4х4 задвижването. Моделът все още не е толкова масов в България като Пунто или Панда, но все повече навлиза на пазара. Основната причина за това е неговата издръжливост на пътя и добрите му размери за ползване в градска среда. Това го прави универсален автомобил – всъдеход за любители на офроуда и туризма, но и подходящ по размери за градски автомобил и с нисък разход на гориво. Ако често се притеснявате за окачването на автомобила си и Ви се налага да шофирате в неблагоприятна среда, Седичи е добър избор за Вас. Ето и нещата, на които да обърнете внимание при закупуването на такъв автомобил:

 • Проблем със скоростната кутия – една от слабостите на някои коли с дизелови 1.9 двигатели се изразява в невъзможност да се включи на втора предавка и виене при пета и шеста предавка. При Fiat Sedici проблеми се забелязват при модификациите със скоростна кутия M32.
 • Слабост при окачването – имайте предвид, че при износване на шарнира е нужно да се смени целият носач. Това оскъпява ремонта и покачва цената на консумативите.
 • Съмнително качество на интериора – въпреки че това не е точно технически проблем, някои ползватели на модела споделят за незадоволително качество на текстила и пластмасите използвани в интериора.

Fiat Stilo

Фиат Стило – Проблеми и слаби места

Да бъде наследникът на Фиат Брава – това беше мисията на Фиат Стило, която моделът изпълни със съмнителен успех. На българския пазар, той не успя да се пласира толкова добре колкото предшественика си, но все пак коли от този модел могат да бъдат срещнати по нашите улици. Ако обмисляте закупуване на Фиат Стило, проблемите за които трябва да знаете са следните:

 • Проблеми с електрониката – това се изразява в проблеми с електронния блок за управление (така нареченият ECU блок), електрониката на таблото, различни дефектни сензори (най-често на въздушните възглавници) и други.
 • Висока консумация на масло – за модела се знае, че има по-висока консумация на моторно масло. Това не се дължи на проблем, но може да бъде предпоставка за такъв. Проверявайте редовно нивото на маслото и си дръжте резервно в багажника по време на дълъг път.
 • Скоростна кутия – при Фиат Стило проблеми със скоростната кутия не са много често срещани, но все пак могат да създадат големи главоболия. Това важи в голяма степен за модификациите с автоматична скоростна кутия (Selespeed) и в по-малка за тези с ръчната скоростна кутия при модели с 1.6 двигател.

Fiat Croma

Фиат Крома – Проблеми и слаби места

Моделът е добър вариант за любителите на Фиат, които търсят семеен автомобил, който да бъде междинен вариант между ван и комби. Неговите големи размери гарантират комфорта при пътуване и голям багажен обем. Един от големите плюсове на модела е, че е създаден в партньорство с General Motors, резултатът от което е по-високото ниво на изработка на интериора. Ако си търсите семеен автомобил, в който да можете да поберете големи количества багаж, определено можем да Ви препоръчаме този модел. При Фиат Крома проблемите най-често са в:

 • Електроника – както и при други модели на Фиат, Крома има проблеми с електрониката. Те се изразяват както в по-безобидни такива (повдигачи на прозорците и радио), така и в по-сериозни – проблеми с електронния блок за управление.
 • Проблеми с филтъра за финни частици (DPF) – при Fiat Croma 1.9 Multijet проблеми може да се появят с филтъра за финни частици. Причината за това е неговото запушване. Съветът ни е да не използвате такъв автомобил само за къси разстояние, защото при тях филтъра не може да вдигне нужната температура, при която частиците се изгарят, и се запушва.

Fiat Multipla

Фиат Мултипла – Проблеми и слаби места

Невзрачният външен вид на този автомобил го прави един от по-рядко срещаните модели на Фиат в България. В Италия и в други развити държави обаче, ситуацията е различна – моделът е харесван от семейства, които търсят комфорта от пътуване в широк автомобил и възможност за пренасяне на големи количества багаж. Въпреки че моделът не впечатлява с външния си вид, като едно “грозно пате”, той може да се окаже “бял лебед”. Печелил е редица награди за семейна кола на годината, но и някои за най-грозна кола. Опитните шофьори знаят, че красотата на автомобила е под капака. При Фиат Мултипла проблемите са по-рядко в сравнение с други модели. Най-честите са:

 • Прекомерна консумация на масло – някои модификации “горят” по около 2-3 литра масло на 10,000 километра. Проверявайте редовно щеката и си носете резервно моторно масло в багажника.
 • Слабости в спирачната система и ходовата част – това се отнася най-вече когато автомобилът по-често бива каран в натоварено състояние. Тогава е нормално спирачките и елементите по ходовата част да се износват по-бързо. За радост на шофьорите, цените на тези консумативи са съвсем прилични.

Ако търсите да закупите авточасти за Вашия Фиат, в Онлайн Магазин за Авточасти KGPARTS.BG ще намерите всичко необходимо. Разнообразието от консумативи, добавки, резервни части и продукти за подобряване състоянието на автомобила в комбинация с достъпните цени правят нашия магазин предпочитана опция за множество шофьори и майстори.


Направете запитване за авточаст и ние ще Ви върнем обаждане:

Политиката за лични данни на Кей Джи Партс ЕООД:

1 + 13 =

Call Now ButtonОбади се