-10% на всички ДОБАВКИ
КУПОН ЗА НАМАЛЕНИЕ

Здравейте, скъпи клиенти! През месец януари екипът ни пуска 10% намаление (промо код: Dbvk10) на всички ДОБАВКИ закупени от сайта ни.

More Less
Изтича на: 31-01-2020

През март 2019 френският автомобилен производител Ситроен отпразнува своят вековен юбилей. От създаването си през 1919 до ден днешен, марката се е превърнала в една от предпочитаните не само на френския пазар, но и сред останалите европейски държави. Луксозните модели на Ситроен се отличават със своята елегантност, която ги прави предпочитан избор за луксозен автомобил в Китай, а и в други държави. Що се отнася до България, най-често по нашите пътища могат да се срещнат моделите на Ситроен C5, C4, C3, Berlingo и Xsara Picasso. В следващите изречения ще Ви споделим най-често срещаните проблеми при автомобилите Ситроен, за да знаете на кое да обърнете специално внимание ако сте решили да закупите такъв.

citroen xsara picasso

Citroen Xsara Picasso – проблеми и слаби места

След дебюта си през 2000г, моделът на Ситроен Ксара Пикасо се превърна в един от предпочитаните компактни мултифункционални автомобили в Европа. Неговото просторно купе, възможността му да се използва като градски и извънградски автомобил и икономичността му определено дадоха отражение на пазара. Не е за подценяване и екстравагантната му визия – като на излязъл от картина на Пикасо автомобил. Ето кои са и възможните при Citroen Xsara Picasso проблеми:

 • Окачване и оси – традиционно, това е едно от слабите места на повечето френски модели. Разбира се, при Ситроен Ксара Пикасо проблемите с окачването се дължат не само на модела, а и на състоянието на българските пътища. Едно от по-честите оплаквания на собственици на модела е от бързото “омекване” на пружините. Това води до известна нестабилност при завиване. Износване на тампоните и накрайниците също се случва по-бързо отколкото при други автомобили.
 • Електрическо оборудване – собственици на модела най-често се оплакват от ел. системата на автомобила. При Citroen Xsara Picasso проблемите са най-често в прозорците, ключалките, клемите, паленето, светлините по таблото, неправилна работа на светлинните индикатори и други компоненти. Да, списъкът е дълъг и не е за подценяване. При по-ранните модели на автомобила се забелязват повече слабости в оборудването, което означава, че от Ситроен се борят да се спряват с проблемите.
 • Спирачна система – изглежда сякаш тя не е била добре съобразена с купето. Прави впечатление, че накладките и дисковете се износват по-бързо отколкото при други автомобили и се налага по-често да бъдат заменяни. Понякога се забелязват и деформации в следствие на износването.
 • Централно заключване – много собственици се оплакват от дефекти в заключването на автомобила. Те се изразяват в неработеща аларма и невъзможност за отключване и заключване на колата от разстояние.
 • Екстериор и салон – екстравагантният вид на този модел определено не е достатъчен, за да “замаже” честите проблеми с корозия по екстериора. Ако сте се ориентирали към Ситроен Ксара Пикасо, проблеми от това естество са сериозни и трябва да огледате добре колата за корозирали детайли. Тъй като автомобилът се води в средния към нисък клас, прави впечатление по-ниското качество на някои от компонентите в салона като пластмаси по вратите, таблото и други.

Ако сте се ориентирали към закупуване на този автомобил, като мотор Ви препоръчваме Citroen Xsara Picasso 2.0 HDi проблемите при който са значително по-малко. Нещо повече, този мотор има достатъчно мощност за немалкият семеен автомобил. За сравнение, собственици споделят, че моторите с кубатура около 1600 куб.см не се държат достатъчно добре в условия на извънградско шофиране.

citroen c5

Citroen C5 – проблеми и слаби места

Ситроен C5 е един от предпочитаните автомобили в средния клас. Неговите предимства са комфортът при шофиране осигурен от въздушно окачване и ниски нива на шум от двигателя. Разбира се, както при всеки автомобил, при Ситроен С5 проблеми също могат да се срещнат. Най-честите биват:

 • Отоплителна система – много шофьори споделят, че им се е налагало да сменят клапите на отоплителната система, които се запушват по-често отколкото при други модели.
 • Електроника – собствениците на модела споделят за характерните за френски коли проблеми със стъклоповдигачите и други електронни елементи. Автомобилът също така разполага с множество датчици и сензори, които в определен момент могат да дефектират. ECU модулът е още едно нещо, която създава главоболия на шофьорите.
 • Окачване – много собственици на автомобили ще ви кажат, че “французойките са претенциозни”. Някои отиват по-далеч и казват, че френските автомобили от среден и висок клас не са подходящи за българските пътища. Тампони, носачи, шарнири – това са все неща, които ще Ви се налага да сменяте често ако притежавате такъв автомобил. При Ситроен C5 проблем е и високата цена на въздушните амортисьори. Ако се налага те да бъдат сменяни, пригответе си солидна сума.

Ако сте се ориентирали към закупуване на Citroen C5, съветваме Ви да се спрете на по-голям двигател. За най надежден се счита 2.0 бензин. Ако се спрете на по-малък двигател за вашия Ситроен С5, проблеми ще имате основно с комфорта при шофиране извън града.

Citroen C4

Citroen C4 – проблеми и слаби места

Някои наричат модела “френското чудо”. Въпреки че е леко преувеличено, надеждността и достъпната цена на този автомобил го изтреля в челните места на класациите за най-предпочитани автомобили в Европа. В момента скорост в продажбите набира последният модел от С класа, а именно Citroen C4 Cactus. Ето кои са основните неща, за които трябва да се притеснявате ако сте решили да закупите такъв автомобил:

 • Електроника – както и при други модели на марката, Citroen C4 има проблеми с електрическата инсталация. Те се изразяват в повреждащи се повдигачи на прозорците, централно заключване, чистачки. Някои собственици споделят и за дефект в системата за круиз контрола при колите от първа генерация. Сравнително често има дефекти и при различни сензори и датчици.
 • Окачване – френските автомобили са известни с комфорта, който осигуряват на возещите се чрез добро окачване. При C4 това не се е променило – моделът се представя добре на пътя и реагира добре при неравности. За разлика от моделите от по-висок клас, ремонтите на окачването при С4 са по-евтини. Имайте предвид, че все пак може да Ви се налага по-често да сменяте различни компоненти по ходовата част, защото това е едно от слабите места при автомобилите на Ситроен.
 • Климатична система – при Citroen C4 проблеми с климатика се наблюдават сравнително често. Повечето са адресирани от производителя и са били обект на кампания за оправянето им. Собствениците се оплакват, че от време на време автомобилът не топли/охлажда достатъчно добре въздухът в купето.

По отношение на моторите, най-често срещани от бензиновите са 1.6 16v, а от дизеловите – Citroen C4 1.6 HDi, проблеми при които са рядкост. Ако ще шофирате предимно в градски условия, модификация около 90-100 к.с. ще Ви е предостатъчна, но за извънградско каране се ориентирайте към по-мощен двигател. Ако пък Ви трябва по-високопроходим автомобил, може би е добра идея да се насочите към Citroen C Crosser, проблеми при който не се срещат често.

citroen c3

Citroen C3 – проблеми и слаби места

Мисията на представения през 2002 Ситроен С3 беше да замени легендарният модел на Ситроен Саксо. Съдейки по резултатите от продажби през годините, можем да кажем, че автомобилът се справя добре с поставената задача. Citroen C3 е сред лидерите в супермини и субкомпакт класа и е един от най-предпочитаните в Европа градски автомобили. Ето и основните неща, на които да обърнете внимание при оглед на такъв автомобил:

 • Парно – много собственици на модела споделят, че парното на колите им не духа топло дори при загрял мотор. Причините за това най-често са или проблем с термостат или често срещания при модела проблем с клапи в системата.
 • Електроника – най-често се забелязват слабости в централното заключване, прозорците и фаровете. Не са за подценяване и по-редките, но все така неприятни слабости в електронния блок за управление (ECU). Както и при други модели на френски производители, важно е да обслужвате редовно автомобила. Въпреки че не е гаранция, вероятността да имате главоболия със сериозни ремонти намалява значително.
 • Инжектори – собственици на модела са споделяли за непостоянни обороти при работа на свободен ход както и за грешки при диагностика свързани с незапалване на даден цилиндър (misfire). Те са свързани със слабост в инжекторите на модела. Те трябва да бъдат редовно почиствани или заменяни.
 • DPF филтър – при дизеловите варианти на Citroen C3 проблеми могат да възникнат във филтъра за твърди частици. Те се състоят в неговото запушване поради невъзможност да се освободи от натрупаните частици. Причината е, че моделът се кара предимно в градски условия и на къси разстояния, което е предпоставка да не може да се създаде нужната температура във филтъра, при която той се освобождава от частиците.
 • Скоростна кутия – за най-надеждни се считат ръчните трансмисии. При автоматичните се наблюдава по-бързо износване на съединителя в сравнение с други модели и в сравнение с ръчните. Някои собственици на автомобили с полу-автоматични скоростни кутии (SensoDrive) споделят за проблеми с тяхната електроника. Съветваме Ви да направите по-дълъг тест драйв ако възнамерявате да закупите автомобил с такава трансмисия.

Ако ще карате почти единствено в градски условия, бихме Ви препоръчали 1.4 HDi моторът. За смесено шофиране добри варианти са бензиновият 1.6 двигател както и 1.6 HDi моторът, които ще Ви осигурят добра тяга и икономичност.

В случай, че търсите части или консумативи за Вашия автомобил, разгледайте предложенията на онлайн магазин за авточасти Кей Джи Партс. Достъпните цени в комбинация с висококачествени резервни части, масла, акумулатори и консумативи ни правят предпочитан избор за множество шофьори и сервизи. Не се колебайте да ни потърсите и ние ще Ви консултираме относно оптималният вариант за Вашия автомобил.


Направете запитване за авточаст и ние ще Ви върнем обаждане:

Политиката за лични данни на Кей Джи Партс ЕООД:

13 + 15 =

Call Now ButtonОбади се