-10% на всички ДОБАВКИ
КУПОН ЗА НАМАЛЕНИЕ

Здравейте, скъпи клиенти! През месец януари екипът ни пуска 10% намаление (промо код: Dbvk10) на всички ДОБАВКИ закупени от сайта ни.

More Less
Изтича на: 31-01-2020

През 1862 г. Адам Опел създава свое предприятия за производство на шевни машини. Както повечето гиганти в автомобилостроенето, и Опел има съвсем различна дейност, преди да се превърне в марката позната ни днес. Наследниците на Адам Опел, пленени от работата на механикът Ф. Луцман, решават да насочат компанията към производството на моторни превозни средства. Първоначално купуват патенти на чуждестранни автомобили, които да произвеждат под марката “Опел”, но в последствие извеждат и свои собствени модели. Компанията бързо печели почитатели сред клиентите си и произвежда все повече и повече автомобили. Така след множество години на трудности, иновации и световни войни, Опел днес е предпочитана марка за много наши сънародници.

Немският орел се отличава с доброто си съотношение между цена, качество и практичност. Това с лекота го поставя в челни позиции на родния пазар. По пътищата в България, най-често срещаните модели са Corsa, Vectra и Astra. Всеки един от тези модели се предлага в широко разнообразие на купетата и двигателите. От малки и икономични градски автомобили до по-големи и надеждни семейни и транспортни автомобили.

Марката се хвали със своята надеждност и макар не винаги всичко да e перфектно, то поне продължава да работи безпроблемно. Днес ще разгледаме най-често срещаните “болежки” на автомобилите с марка Опел, които са популярни в България и ще пропуснем по-екзотичните модели като Опел Сигнум, Агила и Опел Антара и проблеми свързани с тях.

Opel Meriva

Опел Мерива – проблеми и слаби места

Опел Мерива е компактен семеен автомобил с множество отделения за багаж и приличен капацитет на багажника. Автомобилът е предпочитан от семейните купувачи и се предлага в множество модификации като Tech Line, Exclusiv, Energy, S и други. Всички те имат сходни често срещани проблеми.

  • Кормилна рейка: Ако чувате потропване в движение от предната част на автомобила, по-специфично от към окачването – имайте предвид, че това може да е първоначален сигнал за нередности свързани с кормилната рейка. Неприятен проблем за отстраняване, тъй като ремонтите на кормилните рейки не са от най-евтините. Намирането на запазени части втора употреба е доста трудно и не ви го препоръчваме. Състоянието, в което бихте могли да закупите рейка втора употреба би било близко до това на вашата. В крайна сметка е много вероятно да последва нова смяна и то скоро.
  • Лостови връзки: Ако поради някаква причина вашият Opel Meriva трудно превключва от една скорост на друга, или на една специфична предавка, най-вероятно бихте решили, че проблемът е в скоростната кутия. Често причината не е в скоростната кутия, а във връзките между скоростният лост и нея. Това би било по-малкото зло, тъй като резервните части са сравнително евтини, особено съпоставени с трудоемкия ремонт и цената на една скоростна кутия.
  • Хидравлична система: Проблеми с хидравликата на волана също не са нещо ново за Opel Meriva. Признак за повреда в сервото е трудното въртене на волана, особено впечатление ще ви направи при паркиране, където маневрите се изпълняват с ниска скорост. Можете да попаднте на същия проблем с хидравликата на Опел Зафира.
  • Бутон за отваряне на багажника: Да, товароспособността на този този семеен автомобил е впечатляваща, но каква полза от нея ако не можем да отворим багажника. Проблема най-често е в самият бутон и неговата смяна е наложителна. В редки случаи причината за проблема може да се крие в прекъснат кабел. Не бързайте да купувате нов бутон, първо се консултирайте с електротехник, който може да “прозвъни” трасето.

При избора на Opel Meriva бихме ви посъветвали да избягвате малолитражните двигатели, тъй като са известни с жаждата си за моторно масло. Ако все пак закупите Мерива 1.0, следете нивото на маслото в картера. Проверявайте го поне веднъж седмично. Това би ви спестило скъпоструващи ремонти и главоболия.

Оpel meriva 1.7 cdti проблеми

Двигателят при Meriva 1.7 cdti също понася известни критики сред потребителите. Важно е да помним, че при него ключова роля играе поддръжката. Ако предишният собственик не му е обръщал достатъчно внимание, моторът може да ви донесе множество ядове. Същото важи и за Opel Astra 1.7 cdti проблеми при който могат да се появят с DPF филтъра.

Opel Zafira

Opel Zafira – проблеми и слаби места

След като вече поговорихме за Meriva, нека обърнем внимание на по-голямата му сестра – Opel Zafira. Зафира е малко по-голяма на габарити от Мерива. Разпространена е с четири бензинови мотора и два дизелови. Всеки един от тях има своите особености и проблеми, но и много от тях за специфични за Опел Зафира.

   • Резервна гума: Не сте очаквали това нали? Е какъв пък да е проблема с резервната гума? Никакъв, освен нейното позициониране. Резервната гума на Опел Зафира се намира под багажника. Това я прави лесна за кражба и някои изключително нагли и закъсали крадци могат да и посегнат. Обръщайте внимание дали гумата е там, особено преди дълго пътуване.
   • Механизмите на седалките: Като семеен автомобил на пълен работен ден, седалките на Опел Зафира често се местят в различни позиции, или дори биват сваляни за повишаване на товарителната способност. Това води до амортизация в механизмите. Ако сте решили да закупите Опел Зафира, трябва да знаете, че това е често срещан проблем. Седалките може и да не се позиционират в крайните точки на водачите. Проверявайте дали всички седалки са стабилни, дали облегалките не са под странен ъгъл, и дали можете плавно да ги местите напред и назад. Не трябва да имате затруднения, или да чувате стържещи звуци. Подобни проблеми са типични за Зафири произведени в периода 1999-2005.
   • Електроника: Най-често срещаните проблеми по електрическата инсталация на Опел Зафира са блокирали ключалки на багажника и задните врати, премигващи или несветещи интериорни лампи, както и неработещи чистачки. Преди да направите избора на Зафира втора употреба, проверете дали централното заключване работи безотказно, както и всички степени на чистачките и джетовете за почистваща течност. Поради неизправности в електрическата система могат да бъдат налице при Опел Зафира проблеми с паленето. Те се наблюдава по-често при дизеловите автомобили, особено при по-студено време. Хората често свързват проблема изцяло с времето и биват заблудени, че когато се постопли проблемът ще изчезне. За съжаление въпросният проблем с паленето на Опел Зафира дизел може да бъде свързан с електрониката, а не с подгряващите свещи.
   • Термо датчик: Моделите на Опел Зафира от 2009 до 2014 са печално известни с проблем с температурен датчик Опел. В този период се появяват множество статии придружени от снимки на опожарени Зафири.
   • Спирачни апарати: При някой модели от периода 1999-2005 могат да се появят проблеми в спирачната система. Ако педалът на спирачката ви се стори мек и автомобилът не спира своевременно, проблемът може да се крие в спирачните апарати. Поради проблеми в производството е възможно проникването на газ в спирачната система, което води до неизправности в нейната работа. Подмяната на спирачните апарати би трябвало да отстрани проблема.

Когато си избирате Опел Зафира дизел проблеми също се срещат. Ако сте се насочили към дизеловите, внимавайте с Opel Zafira 2.2dti и Opel Zafira 2.0 dti проблеми при които има с ангренажните ремъци. Същото важи и за Opel Astra 2.0 dti – проблем с ангренажа не е изключен. Прегледайте добре сервизната история. Ако такава не е налична, уверете се, че ангренажният ремък е сменян редовно. При дизеловите модификации на Зафира, несвоевременното обслужване води до по-сложни и скъпоструващи ремонти. Относно бензиновите мотори, срещат се оплаквания при Opel Zafira 1.8 16v – проблеми с гаснене.

Opel Corsa

Opel Corsa – проблеми и слаби места

Една от любимите коли на начинаещите шофьори, Опел Корса е добре познат градски хечбек. Тийнейджърите го предпочитат поради неговата пъргавина и малки габарити, което го прави идеален автомобил за градски условия. Нека обърнем внимание и на често срещаните проблеми при Opel Corsa.

   • Въздушни възглавници: При автомобилите Опел Корса произведени в периода 2000-2005 се наблюдават проблеми със сработване на въздушните възглавници. В повечето случаи проблемът е в инсталацията или софтуера. Проверявайте в сервизната история на автомобила дали е правена профилактика на възглавниците скоро.
   • ABS система: При някои екземпляри от модела попадането на вода в автомобила води до повреда в системата ABS. Проверка можете да направите като натиснете спирачката в движение. Ако спирачният път е по-дълъг от обичайното макар и спирачните апарати да са се заключили, най-вероятно ще се наложи подмяна по системата.
   • Ръчна спирачка: Често срещан проблем при Опел Корса е разхлабеният кабел за ръчната спирачка. Самото жило може и да не е за смяна, но то често се разхлабва при монтажната си точка.
   • Запалителна система: Друг често срещан проблем при модела е в запалителната система. Ако вашият автомобил не пали от първият път, най-вероятният виновник за това е запалителната система.

Ако сте се ориентирали към Корса с 1.4 литров мотор, имайте предвид честата поява на неизправности с водната помпа при този двигател. Специалисти съветват тя да бъде сменяна като консуматив, заедно с ремъка. Ние препоръчваме да правите същото и при Opel Corsa 1.2 16v, проблемите така ще са по-редки. И след като сме започнали да говорим за конкретни агрегати, нека споделим и за Opel Corsa 1.3 cdti проблеми при който са рядкост, но все пак ги има. Дизеловият мотор страда от проблеми с термостата, където често се отчупват пластмасовите му изводи. Освен това се наблюдава и теч на нафта от горивния филтър. Имайте предвид, че сходни на изброените по-горе състояния се срещат и при друг модел на марката от същия клас – Opel Agila е с проблеми като Корса.

Opel Vectra

Opel Vectra – проблеми и слаби места

Друг удобен и предпочитам семеен автомобил, само че този път седан, е Opel Vеctra и неговият наследник Opel Insignia проблемите при който са по-редки. Този автомобил може да ви донесе голяма доза комфорт, особено при дълги пътувания. Както всеки друг автомобил, и Вектра си има своите недостатъци. Нека се запознаем с по-специфичните проблеми на Opel Vectra.

   • Вода в багажника: Ако забелязвате мокри петна в багажника на своята Вектра не се чудете много, не е протекла някоя бутилка ами уплътнението на багажника. Ако деформацията на уплътнението не е много голяма, бихте могли да отстраните проблема с помощта на малко санитарен силикон. При по-значителни деформации или скъсвания ви съветваме да подмените уплътнението. Това важи както за Опел Вектра Ц-проблеми, така и при останалите разновидности.
   • Тампони по окачването: Може би поради по-сериозните си габарите и пътната обстановка в страната, Опел Вектра страда от честа необходимост от смяна на тампони по окачването. Ако чувате почуквания при преминаване по неравен терен или легнал полицай, проверете състоянието на тампоните и ако е необходимо ги подменете в най-скоро време.
   • ABS система: При този модел на Опел, често се наблюдава неизправност в датчика за ABS системата. Ще разберете за него от светещата лампа на таблото си. При смяна е важно да погледнете идентификационния номер на датчика, който ще сменяте, преди да поръчате нов.
   • Както и при Опел Корса, и при Вектра, жилото за ръчната спирачка може да се размести от монтажната си точка. Проблемът е трудоемък за отстраняване и досаден, но пък няма да ви коства нищо за резервни части.

При дизеловите мотори, Opel Vectra 2.2dti и Opel Vectra 2.0dti проблемите са предимно с вихрови клапи и смукателен колектор, който на около 50000 км. трябва да бъде почиствам старателно. Любители на марката препоръчват 2.2dti като по-надежден мотор особено неговата по-стара генерация. По-голямата му мощност го прави подходящ и за по-тежки модели като Opel Frontera 2.2 dti проблеми при който са по-рядко.

Opel Astra

Опел Астра – проблеми и слаби места

Опел Астра е може би моделът, който е най-познат на всички. От легендарният хечбек “GSI” който много от нас са желали преди години, до патрулните автомобили на органите на реда. Опел Астра има какво да предложи на всеки. Моделът се предлага и в комби вариант за тези от нас, които обичат да пътуват с повечко багаж.Най-често срещан по българските пътища и сервизи е произвежданият между 2005 и 2010 модел на Опел Астра H проблеми от по-сериозно естество при който почват вече да се появяват. Евтин за поддръжка, надежден и с ниска цена, какво повече можем да искаме от Опел Астра. Освен, да се запознаем с най-честите проблеми за модела, разбира се.

   • Стартер: Ако при подаване на контакт чувате шум (чаткане) от таблото и автомобилът пали трудно, в повечето случаи виновник за това е стартерът. Рециклирането е вариант, но винаги е по-добре да закупите нов, ако имате възможност. Подобно поведение, без шума, може да бъде причинено и от неизправност в датчика на разпределителния вал.
   • Въздушен дебитомер: Ако работата на двигателя е неравномерна и усещате поклащания по време на шофиране има голяма вероятност отговорен за това да е датчика за дебит на въздуха. Той изпраща информация към компютъра на автомобила, който от своя страна прави изчисления за горивната смес. От там идва и проблемът в работата на мотора, богата или обеднена горивна смес, благодарение на един датчик.
   • Маслен теч при колянов вал: При наличието на този проблем на Опел Астра ще усетите вибрации по целия автомобил, когато натиснете съединителя. Това означава, че коляновият вал не се смазва добре. Уплътнението на коляновия вал не е трудно за смяна, и ако забележите теч на масло от там във вашият автомобил, адресирайте проблема възможно най-скоро. Ако коляновият вал остане без достатъчно лубрикант, би могло да се стигне до много по-сериозни проблеми. Обръщайте внимание за маслен теч под бензиновите агрегати като 1.6 и 1.8. При Opel Astra 1.4 16v проблеми като този също могат да се появят, но са по-редки.
   • Електрическа система: Ел системата в Опел Астра е добра позната с многобройните си проблеми. Някой от най-често срещаните са неизправност в моторчетата на електрическите прозорци, несветещи лампи в купето, както дори и лъжливи данни по инструментите на таблото. Като показателя нивото на гориво, например.

Без значение дали търсите консумативи за Вашия автомобил или резервни части за Вашия Opel 1.9 cdti за проблеми с ЕГР клапана, КЕЙ ДЖИ ПАРТС е правилното място!


Направете запитване за авточаст и ние ще Ви върнем обаждане:

Политиката за лични данни на Кей Джи Партс ЕООД:

7 + 13 =

Call Now ButtonОбади се