-10% на всички ДОБАВКИ
КУПОН ЗА НАМАЛЕНИЕ

Здравейте, скъпи клиенти! През месец януари екипът ни пуска 10% намаление (промо код: Dbvk10) на всички ДОБАВКИ закупени от сайта ни.

More Less
Изтича на: 31-01-2020

Основаната през 1899 година, корпорация Рено е сред най-предпочитаните автомобилни марки не само в България, но и в редица други страни. Основните причини за това са големият диапазон от модели за градско и извънградско шофиране, добрият комфорт при возене и сравнително евтините цени на поддръжка. В следващите редове ще обърнем внимание на някои от основните проблеми при популярните модели на автомобилния гигант Рено. Надяваме се да помогнем на тези от вас, които са се ориентирали към закупуване на втора употреба автомобил от горепосочената марка.

Рено Сценик 2

Рено Сценик – Проблеми и слаби места

През годините моделът Сценик (Scénic) на Рено неслучайно се превърна в един от най-често срещаните по българските пътища. Най-честата причина за това е, че моделът е голям и подходящ за семейства. Друго основно предимство е, че при Рено Сценик проблемите и слабите места са сравнително малко. Ето и основните сред тях:

 • Проблеми с парното – при Рено Сценик проблеми с парното най-често са свързани с електрониката и нейните настройки. Задължително проверете парното по време на теста на автомобила. Ако забележите, че не духа толкова топло колкото би трябвало, най-вероятно ще се наложи настройка или смяна на резистор.
 • Влизане на вода по предните стелки – едно от познатите слаби места на моделът е под предното стъкло където се натрупва прах, листа и дребни боклуци. Те водят до запушване и невъзможност за отводняване, което пък при дъжд води до протичане на вода в купето – в краката на шофьора и пред пасажерската седалка. За радост, този проблем има лесно решение – добра поддръжка на автомобила и редовно почистване на събралата се мръсотия, за да не се стига до запушване.
 • Проблем с прозорците на задните врати – при закупуване на автомобил втора употреба, задължително проверете работата на четирите прозореца и техните механизми. Един от познатите при Рено Сценик проблеми е с регулаторите на задните стъкла. Ако забележите, че те не се свалят или вдигат плавно, може би ще се наложи да бъдат сменени механизмите.
 • Слабости в окачването – скърцания или хлопания са сравнително често срещани при Рено Сценик проблеми. Основната причина, както много шофьори могат да предположат, е в състоянието на пътната настилка в България. Ако сте се ориентирали към закупуване на такъв автомобил, най-вероятно по-често ще Ви се налага да сменяте носачи и вертикални стабилизиращи щанги (по-познати са в България като биалетки).
 • K7M двигател – за най-проблемна се счита модификацията на Рено Сценик с мотор 1.6 8V (познат като K7M). При него не е рядкост да се получи смесване на масло и вода, което може да доведе до скъпи ремонти със съмнителен резултат.
 • Други проблеми – те се наблюдават по-рядко, но все пак могат да предизвикат главоболия сред шофьорите. Проблем със запалването на Рено Сценик е един от тях. Той може да бъде предизвикан от грешки в датчика на коляновия вал (замърсени клеми и недобър контакт) или от имобилайзера. Забелязваме оплаквания от собственици на Renault Scenic 1.6 16v за проблеми с таблото, електрониката и кормилната рейка. Турбината е едно от по-слабите места и може да доведе до проблеми с Рено Сценик 1.9 dCi. Но като цяло повечето собственици на автомобили с този мотор са доволни от тях – достатъчно мощни са за голямото купе и дори с пълен багажник, автомобилът се представя добре на пътя.

Рено Меган 2

Рено Меган – Проблеми и слаби места

Също като братовчеда си Сценик, Рено Меган е сред моделите автомобили, които могат често да бъдат видени по родните улици и шосета. През годините моделът неведнъж е печелил различни награди и призове в разнообразни категории. Просторното му купе е също сред причините много семейства да изберат този автомобил. Като всяка кола обаче, при него също се наблюдават слаби места.

 • Електроника и сензори – стъклоповдигачи, централно заключване, сензори за дъжд, стартер – това са само част от нещата, които могат да Ви създадат главоболия. При Рено Меган проблеми с електрониката не липсват. Много собственици се оплакват и от електрониката по таблото. Ако сте се ориентирали към такъв автомобил, задължително направете диагностика преди покупка. Обърнете внимание на работата на стартера и имобилайзера, защото при Рено Меган проблем с паленето може да възникне сравнително често.
 • Фарове – сензорите за регулиране дължината на осветяване са сред слабите места при тези автомобили. Освен че понякога не работят правилно, често уплътненията им пропускват влага в ксеноновите фарове. Съвсем логично, резултатът е неприятни прекъсвания на фаровете и се налага тяхната смяна.
 • Окачване – както и при други френски автомобили, при Рено Меган проблеми с окачването не са рядкост. Разбира се, основната причина за това е състоянието на пътищата, но това едва ли може да бъде оправдание. Външните и вътрешни накрайници са сред слабите места в окачването на моделите. Забелязват се и по-високи нива на корозия по много от елементите на окачването – носачи, стабилизатор, скоби и други. При оглед на такъв автомобил, задължително обърнете внимание не само на ръждата по екстериорните детайли, но и на тази по елементите от окачването.
 • Спирачна система – дисковете на спирачките много по-лесно се износват в сравнение с други модели. Причината за това е, че са направени от по-слаба сплав и много по-лесно се надраскват. Това логично води и до по-бързо износване на накладките и понякога се налага те да бъдат сменени след само 20,000 километра каране.
 • Други проблеми – при закупуване на Рено Меган 2 проблеми могат да възникнат в кормилната рейка и лентовия кабел на волана. При Рено Меган 1.5 dCi проблеми могат да се забележат при филтъра за твърди частици (DPF), които водят до по-слабо представяне на мотора. Това е слабост при много дизелови автомобили, чиито собственици предпочитат да премахнат филтъра пред алтернативата да дадат висока сума за смяната му. Не са рядкост и оплакванията на собственици от проблем с оборотите на Рено Меган. Причините за това могат да бъдат много – горивен и въздушен филтър за смяна, запушени дюзи, некачествено гориво довело до замърсяване, проблем с мотора за регулиране на празен ход (стъпков мотор) и други.

рено клио 2

Рено Клио – Проблеми и слаби места

Рено Клио несъмнено е един от типичните градски автомобили по българските улици. Комфортът, високото ниво на безопасност и приятната му визия, в комбинация с просторът, който тази сравнително малка кола предлага, са сред причините много шофьори да се спират именно на този модел от френския концерн Рено. Ако и Вие сте се ориентирали към закупуване на такъв автомобил, позволете ни да споделим някои от неговите слаби места, на които трябва да обърнете повече внимание:

 • Електронен блок за управление (ECU) – както и други модели на френския производител, при Рено Клио проблеми с електрониката са често срещани. Особено неприятен може да бъде проблем с електронния блок за управление. При тест на автомобила е важно да следите работата на мотора на свободна скорост както и при високи обороти и скорости. Ако забележите, че оборотите са непостоянни, това може да бъде симптом за проблем с ECU блока.
 • Запалителни свещи – едно от слабите места на бензиновите модификации на модела са свещите. Това не е сериозен проблем, защото те така или иначе са консуматив, но имайте предвид, че най-вероятно ще Ви се наложи по-често да ги сменяте, за да гарантирате добрата работа на мотора. Това важи в особена сила за автомобилите с газова уредба. Въпреки сравнително ниският разход при Рено Клио, някои собственици шофират изключително в градски условия и предпочитат да газифицират автомобила. Това налага свещите да се сменят кажи-речи два пъти по-често.
 • ABS и спирачната система – при тест на автомобила, обърнете внимание на работата на спирачната система. Ако усещате пулсиране и похлопване при натискане на спирачката, това може да е признак за проблем с антиблокиращата система. Някои автомобили имат слабост в сервоусилвателя, което може да бъде открито при рязко натискане на педала докато шофирате. Ако спирачките реагират с известно закъснение – това е симптом за проблем.
 • Други слабости – ако сте се ориентирали към дизеловият вариант на Renault Clio 1.5 dCi, проблеми могат да възникнат с инжекторите и турбината, която е познато слабо място на автомобили Рено. Имайте предвид, че дизеловите мотори са взискателни към качеството на горивото. По възможност, зареждайте от места, за които знаете, че дизелът е с добри показатели. Не е излишно и използването на добавки от време на време.

Често срещани проблеми при други модели Рено

Рено Туинго 2

  • Рено Туинго проблеми – слабите места на този модел не се различават особено много от тези на останалите. Накратко – проблеми с парното, електрониката, сензорите и разбира се окачването, особено в комбинация с лоши пътища. При тест на автомобила задължително слушайте за хлопане при неравности и се консултирайте с Вашия доверен майстор за проблеми по предната част на окачването.

Renault Laguna 2

 • Рено Лагуна 2 проблеми – както и други модели на марката, при Лагуна по-често се налага смяна на компоненти по окачването. При дизеловите вариации се забелязва слабост в турбокомпресорите, гарнитурата на главата и инжекторите. При Рено Лагуна 2 е проблем и по-краткият живот на съединителя, което създава нуждата от смяна на този скъп компонент малко по-често отколкото при други марки и модели.

Надяваме се да сме Ви ориентирали към основните слаби места на различните модели и да сме Ви помогнали при избора на автомобил Рено втора употреба. В случай, че имате нужда от висококачествени части и консумативи за Вашия автомобил, без значение каква е неговата марка, разгледайте нашия Онлайн Магазин за Авточасти KGPARTS.BG. От добавки за горивото до компоненти за двигателя – при нас ще намерите разнообразие от продукти и достъпни цени!


Направете запитване за авточаст и ние ще Ви върнем обаждане:

Политиката за лични данни на Кей Джи Партс ЕООД:

8 + 12 =

Call Now ButtonОбади се