-10% на всички ДОБАВКИ
КУПОН ЗА НАМАЛЕНИЕ

Здравейте, скъпи клиенти! През месец януари екипът ни пуска 10% намаление (промо код: Dbvk10) на всички ДОБАВКИ закупени от сайта ни.

More Less
Изтича на: 31-01-2020

Моторно масло, хидравлично масло, спирачна течност, добавки в горивото – всички те се грижат за доброто състояние на автомобила и за неговата сигурност. Много водачи обаче забравят и за още едно смазочно средство, което е особено важно за дълготраен живот на трансмисията, а именно – маслото на скоростната кутия. В следващите редове ще отговорим на някои от най-често задаваните въпроси свързани с трансмисионните масла, а именно – нужно ли е да се сменя, как се долива масло в скоростната кутия, как да проверим количеството течност в кутията, как се извършва самата смяна на масло на скоростна кутия (механична или автоматична).

масло за скоростна кутия

Смяна на масло на скоростна кутия – нужна ли е изобщо?

Сред изненадващо много шофьори съществува схващането, че маслото на скоростната кутия няма нужда да се сменя. Това разбиране е по-разпространено сред собствениците на автомобили с ръчни скорости. Основната причина за това може би е, че някои производители на автомобили заявяват, че фабрично налятото в трансмисията масло е достатъчно за целия жизнен цикъл на автомобила. Както знаем обаче, колите по българските пътища често са навъртели няколко стотин хиляди километра и фабричното масло вече е изгубило своите качества. Ето защо е препоръчително да се консултирате с Вашия доверен сервиз относно нуждата от смяна.

След като обяснихме защо трансмисионното масло трябва да се сменя, следващият най-логичен въпрос е колко често се извършва това. За съжаление, еднозначен отговор няма. Всичко зависи от марката автомобил, условията, типа скоростна кутия, честотата на използване на автомобила и дори от стила на шофиране. Повечето производители вписват в техническата документация на автомобилите периода или изминатите километри, след които трябва маслото да се смени. Не са рядкост и случаи когато такава информация просто липсва. В такива ситуации в бранша е прието, че трябва да се извършва смяна на маслото на скоростната кутия на всеки 100 хиляди километра при ръчни скорости и 60 хиляди при автоматични.

Характерно за механичните скоростни кутии е, че смяната се извършва по-рядко отколкото при “автоматите” – на около 80-100 хиляди километра. При някои по-усъвършенствани модели смяната може да се извършва дори и по-рядко. Друга отличителна черта на смазочните вещества за ръчни скорости е, че те имат висок вискозитет спрямо моторните масла, чрез който се постига плавна работа на компонентите в кутията. Освен че намалява триенето между металните части в трансмисията, това масло изпълнява още една много важна функция – да охлажда всички части в системата, които се нагряват при работа. Нормалните нива на смазочни вещества с висок вискозитет създават защитен слой между механичните части и осигуряват доброто им взаимодействие. Ако обаче усещате, че работата на кутията не е толкова плавна колкото преди или се чуват нехарактерни звуци при смяна на предавките, може би е време за смяна на трансмисионното масло.

При колите с автоматични предавки, повечето производители препоръчват флуидът в трансмисията да се сменя на всеки 50-60 хиляди километра. При тях е особено важно маслото да е качествено. В случай, че то е загубило своите свойства, настъпват необратими промени и щети по трансмисионната система, които могат да доведат до нужда от по-сериозен ремонт. Смазочните флуиди за автоматични скоростни кутии се характеризират с нисък вискозитет, което им позволява да достигнат до най-малките детайли в по-сложните автоматични трансмисии. Повечето имат и антипенителни свойства, които не позволяват разпенване на маслото. При смяна на масло на автоматична скоростна кутия, в много от случаите е препоръчително да се сложи и добавка, която допълнително да подобри работата ѝ. Най-популярните добавка за скоростна кутия на пазара е такава с възстановителни функции (отстраняват микро пукнатини и драскотини), но собствениците на автомобили понякога закупуват и такива подобряващи производителността и намаляващи триенето, както и добавки за промивки.

Как да сменим маслото на механична скоростна кутия

След като установихме, че при автомобилите с ръчни скорости маслото трябва да се сменя на около 80-100 хиляди километра, ще Ви споделим и стъпките на самата процедура.

  • Запознайте се с техническата документация от производителя. В нея ще намерите информация колко литра масло събира скоростната кутия, неговия вид, на колко километра е препоръчително да се извършва смяната и други специфики.
  • Пригответе нужните инструмент. Освен самото масло, ще са Ви нужни тресчотка (обикновен гаечен ключ също би свършил работа), съд за старото масло и помпа за течности (ако не разполагате с такава, можете да използвате и спринцовка с по-голям обем).
  • Подготовка на автомобила. Препоръчително е да покарате малко колата преди да пристъпите към смяната. Това ще повиши температурата на трансмисията и ще улесни процеса по смяна на маслото. След като спрете автомобила над канала, локализирайте горната и долната пробки на кутията. С помощта на тресчотката развийте първо горната и извършете проверка на маслото на скоростна кутия. Ако забележите, че то е по-малко отколкото трябва, има вероятност да има теч в системата. Ако просто се чудите как се долива масло в скоростната кутия, можете директно да допълните с нужното количество през горния отвор.
  • Развийте долната пробка, за да изтече течността. Не забравяйте преди това да поставите съда под нея. Изчакайте до пълното ѝ изтичане преди да пристъпите към сипване на новата. Когато това стане, завийте обратно долната пробка. Обърнете внимание на състоянието на уплътненията на самите пробки. Препоръчително е те също да бъдат сменени.
  • Сипете новото масло през горната пробка. Това става най-лесно с помощта на помпа за течности, но можете да използвате и спринцовка. Просто ще Ви отнеме повече време.
  • Тествайте автомобила. След като сте извършили самата смяна на маслото на скоростната кутия и сте сипали нужното количество (според техническите спецификации от производителя) в нея, направете едно-две “кръгчета” с автомобила и огледайте отново скоростната кутия за течове от пробките или други места.

скоростна кутия за кола

Как се извършва смяна на масло на автоматична скоростна кутия

За разлика от механичните кутии, трябва да имате специална техника за да извършите смяна на масло на автоматична скоростна кутия. Тя се използва за изсмукване на до 99% от старото масло и наливане на новото с достатъчно силно налягане. Това става с помощта на машина за обслужване на автоматични скоростни кутии (наричана още АТФ машина), чрез която процесът е автоматизиран и лесен. Когато се извършва смяна на масло за автоматична скоростна кутия, препоръчително е това да е съпътствано с подмяна на гарнитурата, филтъра и други уплътнения. Механикът във Вашия сервиз също така трябва да огледа кутията и за наличие на течове, които може да са причина за загуба на флуид. В случай че такива са налични, важно е те да бъдат отстранени навреме.

Някои шофьори все пак източват сами трансмисионната течност от кутията и доливат нова такава. Въпреки че това ще подобри работата на Вашия автомобил, не е препоръчително да използвате този метод. Причината е, че така се източва само до 50% от маслото, а останалите 50% са в турбината, радиатора и тръбопроводите на системата и не могат да бъдат източени. За съжаление някои сервизи, които не разполагат с нужната техника, използват същия метод за смяна на флуида. Резултатът от това е, че новото масло се смесва със старото, което е останало в системата и ефектът от цялостната процедура е незадоволителен. Ако по някаква причина решите да смените маслото сами, препоръчително е следващата смяна да се извърши по-скоро, за да не причините щети по компонентите на кутията. За по-добри резултати, съветваме нашите клиенти да се обърнат към професионален сервиз. Там ще проучат колко литра масло събира скоростната кутия, кое е препоръчаното от производителя масло и ще Ви консултират относно цялостното състояние на трансмисионната система.

добавка за скоростна кутия

Съвети за правилна поддръжка на скоростната кутия

Сменяйте маслото навреме! Това е може би най-важното напътствие за собствениците на автомобили. Работата на трансмисията неизбежно води до замърсяване на флуида с микрочастици както и до загуба на неговите смазочни свойства. Така ако пропуснете да направите навреме една сравнително евтината и лесна процедура, каквато е смяна на масло на скоростна кутия, рискувате да причините щети по компонентите на трансмисията, чието отстраняване ще Ви струва значително повече.

Използвайте добавка за скоростна кутия. Както обяснихме в предните редове, добавките за трансмисия могат да удължат нейния живот, да подобрят комфорта от шофирането, да уплътнят гарнитурите и други места където може да възникне теч и да намалят износването на компонентите в кутията като запазят дебелината на масления филм. На пазара се предлагат редица добавки на достъпни цени.

Правете редовна проверка на маслото в скоростната кутия. Препоръчително е да следите нивото на флуид в скоростната кутия на всеки 10 хиляди километра или през 6 месеца. В това отношение собствениците на коли “автомат” са улеснени, защото повечето модели са снабдени с щека за проверка на трансмисионната течност. При механичните скорости, трябва да отворите горната пробка и да бръкнете, за да проверите нивото на течността. Ако забелязвате, че маслото е загубило своите качества (има по-нисък вискозитет, забелязва се наличие на стружки и други миниатюрни елементи), може би е време за неговата смяна. Ако пък количеството е намаляло, консултирайте се с Вашия доверен механик, защото това е знак за теч.

Без значение дали търсите качествено масло за скоростна кутия или добавки, за да подобрите нейната работа, можете да намерите всичко необходимо за безупречната работа на Вашата ръчна или автоматична скоростна кутия в Онлайн Магазин за Авточасти KGPARTS.BG. При нас ще намерите широка гама от продукти от някои от най-реномираните производители в света свързани с трансмисията, двигателя, спирачния апарат, окачването и всички други системи в автомобила.


Направете запитване за авточаст или масло и ние ще Ви върнем обаждане:

Политиката за лични данни на Кей Джи Партс ЕООД:

15 + 5 =

Call Now ButtonОбади се